diumenge, 3 de febrer del 2013

La quinoa (Chenopodium quinoa)



La quinoa (Chenopodium quinoa) és un gra petit, d’uns 2 mil·límetres, sembla una llavoreta, però és una fruita seca. A nivell nutricional, és molt semblant als cereals; és originària dels Andes i el seu nom prové de la llengua quítxua. Per als inques, era una planta sagrada, l’anomenaven “chisaya mama“, que significa “la mare de tots els grans“.
El Valor nutricional de la quinoa:
- Conté un alt contingut en proteïnes, entre el 12% i el 18%, conté tots els aminoàcids essencials, és una bona substituta de les proteïnes d’origen animal.
- És rica en fibra dietètica, fòsfor, magnesi i ferro.
- No té gluten, és un bon aliment per a les persones que pateixen celiaquia.
- És fàcil de digerir. Amanir els plats preparats amb quinoa amb suc de llimona et facilitarà l’absorció del ferro que conté.
Com cuinar la quinoa

Proposta per cuinar la quinoa:
- Esbandir la quinoa abans de cuinar-la per a que no amarguegi, la saponina que en cobreix la closca ho fa necessari. Per esbandir-la, la posem en un bol amb aigua i li canviem l’aigua tantes vegades com calgui fins que l’aigua quedi clara; com que el gra és molt petit, ens podem ajudar d’un colador.
- Bullir la quinoa emprant 2 volums d’aigua per 1 volum de quinoa. Posarem l’aigua a bullir amb un pessiguet de sal, quan arrenqui a bullir l’aigua, afegirem la quinoa i abaixarem el foc. Quan la quinoa hagi absorbit tota l’aigua, la quinoa estarà llesta.  En estar cuita, la quinoa queda transparent i algunes fruites surten de la closca.
- Presentar la quinoa, una vegada la quinoa és cuita, pots fer una amanida tabule, semblant a la de la fotografia, pots cuinar un cuscús amb quinoa en comptes de sèmola de blat, o preparar-la al teu gust amb llegums i verdures fresques i amanir-la amb les espècies que més t’agradin. Tot allò que prepares amb arròs blanc o amb pasta, és susceptible de preparar-se amb la quinoa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada